10.09.2008

Katı Gıdaya Geçiş

Bebekler her ay büyüdükçe anlıyorsunuz ki mama/meme dönemleri en rahat dönemlermiş. O dönemlerde de keşke katıya geçsek diye düşünürken o günleri arayacağımızı fazla tahmin edemiyoruz ama gerçek buymuş. Her ay menüye eklenen yeni yiyecekler ile yapmanız gereken iş katlayarak çoğalıyor. Mama verme günde ikiye hatta bire kadar düşmüş olduğunu düşünürseniz, diğer öğünlerde sürekli bir yemek yapma uğraşı içinde buluyorsunuz kendinizi. Başta zevkli gelse de sonradan yetişememeye başlıyorsunuz ama bir süre sonra herşey yine otomatiğe bağlanıyor. İster istemez her geçen gün daha pratikleşiyorsunuz. Bunda bebeğinizin de ne kadar yardımcı olduğu önemli. Bazı bebekler katıya geçerken zorluk çekebiliyor. Israrcı olmak yemeği daha itici kılabiliyor. O yüzden sevmediği yemekler için muhakkak zaman tanıyın. 1 hafta verdikten sonra tekrar deneyin veya başka sebze veya meyvelerle sevmediklerini karıştırın.
Doktorumuzun bize söylediği halen aldıkları öğünler doymak değil, tanımak ve alışmak amaçlı, bir de alerjik olup olmadığını anlamak için çok önemli. O yüzden sevmedikleri yiyecekler üzerinde ısrar etmeyin. Ve ne kadar erken katıyla tanışmaya başlarsa o kadar çabuk katılara alışırlar.Size bizim kendi doktorumuzun verdiği yeme listesini ay ay geçeceğim. Her doktorun kendine göre bir beslenme tarzı oluşturduğunu unutmayın. Örnek alabilir veya fikir edinebilirsiniz. 8 aya kadar doktorumuzun dediği herşeye çok sadık kalarak bebeklerimi yedirdim ama yavaş yavaş maceraya açılmaya başladık. Okuması da uygulaması çok keyifli bir bebekler için beslenme kitabı buldum. Oradaki bazı yemekleri de uygulamaya başladım.

4. ay
Meyve ile başladık. İlk hafta, hergün 1 er tatlı kaşığı arttırarak armut yedik. İkinci hafta aynı şekilde elma verdim. 3. ve 4. haftada elma-armut karışımı. İlerleyen aylarda bu karışıma, kiraz, erik, kayısı, şeftali, karpuz, kavun gibi sezonun meyvelerini ekleyerek devam ediyoruz. Bu arada meyveler cam rendeden geçirilmek üzere bebeklere veriliyor.

5.ay
Meyve ile birlikte, sebzeye başladık. Baz olarak hep kullanacağımız patates, havuç ve kabak 5.ci ayın denemeleriydi. Buharda pişirilen sebzeler, tel süzgeçten geçirilerek 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyerek veriyoruz. 2.ci hafta bu sebzelere maydonoz ve dereotu eklemeye başladım. 3. haftadan sonra baz olarak aldığımız sebzelere semizotu, ıspanak ve pazı eklemeye başladım. 4. hafta enginar, kereviz ve pırasa denemelerinde de bulunduk.

6.ay
Bu ay meyve aynı şekilde devam ettik. Sebzelere değişik olarak fasulye, brokoli ve yeşil biber eklendi. Ama yenilik anlamında her porsiyonda 1 ceviz büyüklüğünde kuzu etinden 3 kere çekilmiş kıymayı da ekledik. Kıymayı da buhar makinasında pişiriyoruz. Buhar makinası edinmenizi tavsiye ederim. Hem bebekleriniz hem de kendiniz için. Çünkü sebzelerin vitaminlerini en az öldüren pişirme tekniği bu.
Bu ay hayatımıza muhallebi de girdi. Mısır nişastası ya da pirinç unu ile yapabilirsiniz. Bizim doktorun tavsiyesi daha lezzetli olan mısır nişastası oldu. 1 bardak suya 1,5 çorba kaşığı mısır nişastası/pirinç unu ekleyip, muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıyorsunuz. Sonra da 8 ölçek mamalarından ekleyip, bebeklerinize yediriyorsunuz. İlk denemeler harika oluyor, mama tadı alıp, diliyle mama içmeye çalışır gibi yapıyorlar ama bir süre sonra kaşıktan yenileceğini anlayıp, dillerindeki o değişik kavrama hareketini de değiştirmeye başlıyorlar.
Veeee su vermeye başladık.

7.ay
Bu ay sebzelerden bamya ve börülcede eklendi. Ama yenilik balıkta artık sebzemizin içinde. Sezon balıkları tavsiye edildi. Yine buharda pişiriyoruz. Bizim ilk başladığımız dönemde yedirdiklerimiz istavrit, sardalya oldu. Emir balıkla arası iyiyken bu ay İremim biraz tepkiliydi. Sebze balıklı olduğunda yemek istemedi. Az yedi.
Yeni öğünümüz: Kahvaltı.
1 dilim tam buğday ekmeğin içi, karpuz suyu veya pekmezli ıhlamur suyu ile yumuşatılır. 30cc mama eklenir. Önceden suda bekletilmiş 1 kibrit kutusu büyüklüğünde yağlı beyaz peynir ve yine suda bekletilmiş 1 adet zeytin bu karışıma eklenir. Belirtmeme gerek yok herhalde kahvaltıdaki herşey çatalla ezilir ki bebekler yiyebilsin. En son yine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklemeyi unutmayın.
Bu ay 3.haftadan itibaren kendi yoğurtumuzu da yapmaya başladık. Benim 2 bebeğim için 2 günlük yoğurt için gerekli malzeme: 1lt günlük süt ve 200 gr. Babymix (sade). Sütü taşmalık kaynatın, sonra ılımaya bırakın ılındığında babymixleri dökün ve karıştırın. Karışımı cam bir kaba koyup, havlu ile sarın. Bu işlem akşam yapılırsa, sabaha muhteşem yogurtunuz hazır oluyor.
Gördüğünüz gibi bebekleriniz gün alıp, büyümeye başladıkça yapılacak işlerde çoğalmaya başlıyor. İşler gittikçe çoğalıp, bebeğiniz korkunç hızla her gün kendinde yeni bir yetenek keşfediyor. Burada da şunu söylemek isterim, yaptığınız yemeklerin de önemi ortaya çıkıyor.

8. ay
Genel anlamıyla bizim günlük öğünlerimiz:
- Sabah kahvaltısı
- Öğleden önce meyve
- Öğlen sebze
- Akşamüstü yoğurt
- Yoğurt az yenmişse muhallebi
- Akşam mama

Bu ay kahvaltımıza gelen yenilikler, en başta yumurtanın sarısı. 1 çay kaşığı ile başlayıp, hergün 1er kaşık arttırarak, bütün yumurta sarısına kadar gidiyoruz. Yarım dımates, dil peyniri, havanla dövülmüş badem-ceviz-fındık karışımı (1 çay kaşığı). Üzüm suyu kullanabilirsniz ayrıca, üzümler bu mevsimde oldukça tatlılaşıyor.
Kurabiyede hayatımıza giriyor. Doktorumuz kendin yap desede bizimkiler annleri gibi cici bebe delisi. Onlar varken bir de oturup daha iyisini yapmamı beklemiyorlar herhalde!
Ayrıca bu ay doktorun söyledikleri dışında da değişik şeyler denemeye başladım. Mesela sebzeleri pirinç eklemek gibi, tarhana çorbası gibi.
Ellerine bir dilim elma veya şeftalide vermeye başladım. Elleri alışsın diye de kaşık veriyorum ama o genelde diş kaşıma aleti oluyor.
Suyu bardaktan içmeyi daha çok sevmeye başladılar.

Hiç yorum yok:

Lilypie Third Birthday tickers