Babacığım asıl havadisler bende!
Benim de dişim, ilk dişim çıktı. Ve sürekli bir yerlere tutunarak ayağa kalkmaya başladım. Gelince de sana tutunarak ayaklanacağım. Söz!
İkizlerimle çıktığım maceralı yol! Biraz geç kalsamda 28.hafta hamileliğimden itibaren sizlerle birlikteyiz... Ben kim miyim? Özlem Kosova Tansuğ,tabii ki İrem ile Emir'in annesi!
Parkelere dayanamıyorum, hele o yerin manzarası varsa, camın ötesinde bahçeyi görebiliyorsam hedeflerimi çook ileri tutabiliyorum demektir. Kimse de rica edeceğim tutmasın beni!
Uzun zamandır bu annemin terliklerine takmış durumdayım. Elastik olması mı desem, rengi mi desem çözemiyorum ama yoluma çıkarsa da affetmem...
4. ay
Meyve ile başladık. İlk hafta, hergün 1 er tatlı kaşığı arttırarak armut yedik. İkinci hafta aynı şekilde elma verdim. 3. ve 4. haftada elma-armut karışımı. İlerleyen aylarda bu karışıma, kiraz, erik, kayısı, şeftali, karpuz, kavun gibi sezonun meyvelerini ekleyerek devam ediyoruz. Bu arada meyveler cam rendeden geçirilmek üzere bebeklere veriliyor.
5.ay
Meyve ile birlikte, sebzeye başladık. Baz olarak hep kullanacağımız patates, havuç ve kabak 5.ci ayın denemeleriydi. Buharda pişirilen sebzeler, tel süzgeçten geçirilerek 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyerek veriyoruz. 2.ci hafta bu sebzelere maydonoz ve dereotu eklemeye başladım. 3. haftadan sonra baz olarak aldığımız sebzelere semizotu, ıspanak ve pazı eklemeye başladım. 4. hafta enginar, kereviz ve pırasa denemelerinde de bulunduk.
6.ay
Bu ay meyve aynı şekilde devam ettik. Sebzelere değişik olarak fasulye, brokoli ve yeşil biber eklendi. Ama yenilik anlamında her porsiyonda 1 ceviz büyüklüğünde kuzu etinden 3 kere çekilmiş kıymayı da ekledik. Kıymayı da buhar makinasında pişiriyoruz. Buhar makinası edinmenizi tavsiye ederim. Hem bebekleriniz hem de kendiniz için. Çünkü sebzelerin vitaminlerini en az öldüren pişirme tekniği bu.
Bu ay hayatımıza muhallebi de girdi. Mısır nişastası ya da pirinç unu ile yapabilirsiniz. Bizim doktorun tavsiyesi daha lezzetli olan mısır nişastası oldu. 1 bardak suya 1,5 çorba kaşığı mısır nişastası/pirinç unu ekleyip, muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıyorsunuz. Sonra da 8 ölçek mamalarından ekleyip, bebeklerinize yediriyorsunuz. İlk denemeler harika oluyor, mama tadı alıp, diliyle mama içmeye çalışır gibi yapıyorlar ama bir süre sonra kaşıktan yenileceğini anlayıp, dillerindeki o değişik kavrama hareketini de değiştirmeye başlıyorlar.
Veeee su vermeye başladık.
7.ay
Bu ay sebzelerden bamya ve börülcede eklendi. Ama yenilik balıkta artık sebzemizin içinde. Sezon balıkları tavsiye edildi. Yine buharda pişiriyoruz. Bizim ilk başladığımız dönemde yedirdiklerimiz istavrit, sardalya oldu. Emir balıkla arası iyiyken bu ay İremim biraz tepkiliydi. Sebze balıklı olduğunda yemek istemedi. Az yedi.
Yeni öğünümüz: Kahvaltı.
1 dilim tam buğday ekmeğin içi, karpuz suyu veya pekmezli ıhlamur suyu ile yumuşatılır. 30cc mama eklenir. Önceden suda bekletilmiş 1 kibrit kutusu büyüklüğünde yağlı beyaz peynir ve yine suda bekletilmiş 1 adet zeytin bu karışıma eklenir. Belirtmeme gerek yok herhalde kahvaltıdaki herşey çatalla ezilir ki bebekler yiyebilsin. En son yine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklemeyi unutmayın.
Bu ay 3.haftadan itibaren kendi yoğurtumuzu da yapmaya başladık. Benim 2 bebeğim için 2 günlük yoğurt için gerekli malzeme: 1lt günlük süt ve 200 gr. Babymix (sade). Sütü taşmalık kaynatın, sonra ılımaya bırakın ılındığında babymixleri dökün ve karıştırın. Karışımı cam bir kaba koyup, havlu ile sarın. Bu işlem akşam yapılırsa, sabaha muhteşem yogurtunuz hazır oluyor.
Gördüğünüz gibi bebekleriniz gün alıp, büyümeye başladıkça yapılacak işlerde çoğalmaya başlıyor. İşler gittikçe çoğalıp, bebeğiniz korkunç hızla her gün kendinde yeni bir yetenek keşfediyor. Burada da şunu söylemek isterim, yaptığınız yemeklerin de önemi ortaya çıkıyor.
8. ay
Genel anlamıyla bizim günlük öğünlerimiz:
- Sabah kahvaltısı
- Öğleden önce meyve
- Öğlen sebze
- Akşamüstü yoğurt
- Yoğurt az yenmişse muhallebi
- Akşam mama
Bu ay kahvaltımıza gelen yenilikler, en başta yumurtanın sarısı. 1 çay kaşığı ile başlayıp, hergün 1er kaşık arttırarak, bütün yumurta sarısına kadar gidiyoruz. Yarım dımates, dil peyniri, havanla dövülmüş badem-ceviz-fındık karışımı (1 çay kaşığı). Üzüm suyu kullanabilirsniz ayrıca, üzümler bu mevsimde oldukça tatlılaşıyor.
Kurabiyede hayatımıza giriyor. Doktorumuz kendin yap desede bizimkiler annleri gibi cici bebe delisi. Onlar varken bir de oturup daha iyisini yapmamı beklemiyorlar herhalde!
Ayrıca bu ay doktorun söyledikleri dışında da değişik şeyler denemeye başladım. Mesela sebzeleri pirinç eklemek gibi, tarhana çorbası gibi.
Ellerine bir dilim elma veya şeftalide vermeye başladım. Elleri alışsın diye de kaşık veriyorum ama o genelde diş kaşıma aleti oluyor.
Suyu bardaktan içmeyi daha çok sevmeye başladılar.