18.04.2008

Yüz Bin Baloncuk Yuttum

Aman Allahım, evin içinde baloncuklar dolaşıyor. Renkleri hep değişiyor. İçinde periler varmış. O yüzden bizim evden çıkmıyorlar...

Açık Havalandırma

Annem, son 3-4 yılın dedikodularını Ayça Teyzeyle Zanzibarda yaparken biz bir güzel uyuduk, onlara bu fırsatı sunduk. Mama sonrası hava harika, hadi yürüyüş yapalım öyle dönelim dedik. Çenem çok düştü, uyurken çok katılamadım ama benim de anlatacak bir sürü şeyim birikmiş. Susmak bilmedim. Annem sonunda çareyi, çayır çimen demeden altımı değiştirmekte buldu. Ama ben de çok rahatladım. Meğersem en büyük derdim oymuş!




Bi Buçuk Kanat




Lale Haftasını Biz de Kutladık

Annem diyor ki, bizim ödediğimiz paralarla alınan laleri, çingenelerin çalması sonucu yine parayla satın almak zorunda kalıyormuşuz. Hiçbir şey anlamadık ama dokunulmamış rengarenk lalerin arasında yürümek çok güzeldi. Ne çok renk tanıdık.

Bekliyorum


Bir dışarı çıkacağız; ilk ben hazır oluyorum ve hep bir sürü kadını beklemek zorunda kalıyorum. Arkadaşlar derlerdi ama inanmazdım. Yandık vallahi!

İlklerden; armut yiyoruz bu hafta

ÖNCE


SONRA


SONRA


ÖNCE

4. Ay Farkı

Doğduktan sonra evde çekilen ilk resimlerimden birinde yine alt açma minderinin üstündeyim. Şimdi bakıyorum, ne kadar da büyümüşüm! 4. ay farkı bu olsa gerek!!!

Evdeyiz, Coşuyoruz




15.04.2008

Bayramoğlu ile Tanıştık Nihayet!

Çimenlerde yatmak ne güzel! Bir de elim ağzımda ise tam keyif...


Kalkanlar bitti mi baba?! Ben de tam masaya yeni oturmuştum...


Birileri arkamdan bir işler çeviriyor sanki...


Yok artık! Tatlı bile mi bırakmadınız? Bir daha buraya geldiğimde uyumayacağım. Hiç boşuna uyutma beni baba!!!

Yaşasın meğersem uçtu uçtu oynayacakmışız. Keşke daha çok havanlansam, kuşlara dokunsam...

İlk Ahçılık Dersleri

Bizimkiler takmış durumda; ikimizden biri ahçı olacakmış. Çok keyifli bir o kadar zor işmiş ama çok para varmış bu işin sonunda... Artık yatmayı sevmediğimizi gören annemiz bizi mutfağa sokmaya başladı. Hem yemek yapıyor hem de anlatıyor. Yapmanın yarısı seyretmekmiş! Hadi bakalım seyredip, dinleyelim...


Gülen Melek

Hikayeler dinlemeye bayılıyorum; hele bir de laz fıkraları beni güldürmek için yeterli oluyor.
Yenilerini bekler oldum.

Uyuyan Melek

Çılgın oyun saatinin sonunda kendi uykuma kendim yenik düştüm.

1.04.2008

0-3 ay arası İkiz (tekiz) Annelerine Öneriler

Bizim blogu takip eden anne adayları ve yeni anneler olduğunu bildiğim için az ama öz tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Belki yeni anne adaylarına faydalı olabilirim.

Anne-LİK
Hormonların değişmesi ile zaten hamilelik boyunca annelik içgüdüsüne sahip olmaya başlıyorsunuz. Doktorunuzun, beslenme uzmanınızın her dediğini yerine getirip, sağlıklı bebekler dünyaya getirme telaşına, bir de herşeyi ben kendim yaparım edasının sonucu internette varolan her bilgiye ulaşmaya çalışıyorsunuz. Mükemmel anne olmak istiyorsunuz! Zaten mükemmelsiniz, bunu unutmayın. Değişen vücudunuz ve duygularınızla, çok harika bir iş çıkartıyorsunuz. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, anneliğiniz fiilen başlamış oluyor ve ölene kadar da devam ediyor. Bunun bilincinde olmanızda fayda var. Bu anlayışa hazır olun! Ve lohusalık depresyonu dedikleri girdaba kapılmayın.
Anneliğin hiçbirşeye benzemediğini söyleyebilirim. Tecrübe ettiğiniz herşeyin keyfini sürmeye çalışın. Bebeklerinizi doyasıya öpün, koklayın. Uykuyu unutun. Çok değil 3-4 ay sonra daha çok uyumaya başladıklarında siz de uyuyacaksınız o yüzden uykusuzluğa dayanın ve bebeğinizin bebek hallerini doyasıya yaşayın. Bir gün öncesine dönemeyeceğinizi unutmayın.
Size doğru gelen her fikre açık olun. Ama herkesi de dinlemeyin. En doğrusunu bir tek anne bilir. Yani siz en doğrusunu bileceksiniz, kendinize güvenin. Panik olmak size güvensizlikten başka birşey yaşatmaz. En zor anınızda çok derin nefes alın ve çok iyi bir anne olduğunuzu hatırlayın.

Emzirme

İkiz annelerinin emzirmede yaşacağı olası hayal kırıklığına hazır olun. Ben de emzirmeyi çok istemiştim. O maceram 2 ay sürdü. En başından takviye olsun diye verilen mama galip çıktı ve bebeklerimin tercihi oldu. Ama elimden geleni yaptım.
Yemek yemek, uyumak, dinlenmek, bol su içmek.... İkiz annesi iseniz bu saydıklarımın hiçbiri olmayacak çünkü tuvalete bile saatlerce gidemeyecek kadar ikiz bebeklerinizin dünyasında yaşıyor olacaksınız.
Emziren de var panik olmayın ama yeterince sütünüz yoksa, ya da olsa da mama vermeyi tercih ediyorsanız sakın üzülmeyin. Gayet başarılı mama markaları ile bebekleriniz her türlü ihtiyacını karşılayacak ve sağlıkla büyütmeye devam edeceksiniz.

Emzirme ile ilgili arkadaşım Jülide’nin bana zamanında verdiği tavsiyeler:
Çoğu yeni doğan, hem doğumun yorgunluğu hem de sütün verdiği rehavet ile tam beslenemeden ve gazını çıkartamadan memede uyuyuverirler. Bebeğinizi emzirirken ilk 5-10 dakikada uykuya dalıyorsa bu problem olabilir ve gün içinde sizi ve bebeğinizi uykusuz bırakabilecek bir kısır döngüye girebilirsiniz.İlk başta bebeğinizin kolayca uykuya dalması rahatlık gibi gözükse de gazını çıkarmadığınız bebeğiniz 15 dakika sonra uyanır. Uyanan bebeğin gazını çıkardığınızda acıktığı aklına gelirse ağlamaya devam eder. Siz daha fazla sırtına vurduğunuz halde gaz çıkmadığından önce bez değiştirme sonra tekrar emzirme yoluna gidersiniz. Bebeğiniz tekrar uykuya dalarsa, tekrar aynı kısır döngü tekrar eder veya bebeğiniz uyumaya devam etse bile karnı çabuk acıkacağından kısa bir süre sonra tekrar uyanır. Siz o sırada gazdan mı bezden mi açlıktan mı uyandığının ucunu kaçırdığınız için herşey arap saçına döner.Bebeğimizi emzirirken sıra ile 3 farklı cinste anne sütü gelir. Önce (çoğu yerde ilk 10 dakikada diyor) susuzluğu gideren, kalorisi çok yüksek olmayan süt gelir. Bu sütte de cok yuksek miktarda uykuyu getiren oxytocin vardır.Sonraki 5 dk da daha yoğun fore milk gelir. Bunda da protein yoğundur. En son hind milk dedikleri ve kalorisi yuksek bebeğe kilo aldıran süt gelir ki ilk kısmı uyanık atlatıp bu son iki kısma gelmek sadece uyku düzeni açısından değil bebeğimizin gelişimi için de çok önemli. Memede uyuyan tembel yavrularımızı uyandırmak ve daha uzun emmelerini sağlamak için birkaç öneri:
1. Yavru memeyi emerken, elinizle sağıyormuş gibi yaparak, bebeğımızın ağzına süt gitmesini sağlayın. Uyanıp emmeye devam edecek.
2. Çok azıcık memeyi çeker gibi yapın. Meme gidiyor diye hırs yapıp daha fazla yapışabilirler.
3. Eğer ulaşabiliyorsanız parmağınızla alt çenesine veya alt dudağına dokunup gıdıklayın. Emme refleksini harekete geçirin. Gıdısı da yutma refleksini harekete geçirir.
4. Sırtında omurgası üzerinde aşağıdan yukarı parmağınızı gezdirin.
5. Bütün bunlar ise yaramadıysa bezine kadar soyun, dikleştirin, gazını çıkarın, sonra tekrar memeye devam.
6. Bir de uykuya dalarsa yüzüne üfleyin, ıslak bez koyun, avuç içlerini ve ayak altlarını ovalayın gibi tavsiyeler var. Ama bize gelen Emzirme danışmanı bunların bebekleri daha hassaslaştıracağını ve daha fazla uykuya dalacaklarını söylemişti.
7. Süt emerken bebeğinizle konuşun. “Hadi kızım, iç kızım/oğlum, büyüyeceksin kocaman olacaksın, aferin kızım/oğlum” gibi. (Gece emzimesini loş ve sessiz bir ortamda yapın. Gündüz emzirmelerinde konuşun)Uykuya daldığını gördüğünüz anda memeden hemen çekmeyin. Bırakın orada kalsın, yukarıdakileri deneyin, sonraki 10 dk içinde illaki emiyorlar.

Bir de Benal Büyükgebizin “Anneciğim biliyor musun?” adlı kitabını okursanız size faydası dokunacak bilgilere ulaşabilirsiniz. Tavsiye bizden, uygulaması veya aksi sizden!


UYKU
İlk aklımda kalan şeylerden biri, “ilk 3 ay bebeğine uyku ve yeme terbiyesi vermeye çalışma, özgüvenini sağlaması için her istediğinde meme ver ya da kucağın al”. Bunu uygulamak ya da hiçbir zaman uygulamamak elinizde. Bebeğinize göre, aranızdaki kurmak istediğiniz bağa göre ya da kendi doğrularınıza göre siz ne yapacağınıza karar verin.
Taze ikiz annesi olarak, ilk 3 ayımız dolmak üzereyken ben yavaş yavaş saatler ile mama vermeye, yıkamaya ve uyutmaya başladım. Bebeklerinizin de birer küçük insan olduklarını unutmayın ve saatlerinin olabileceğini de. Taze küçücük bebeklerimizin ağlaması nasıl da içimizi acıtıyor değil mi? Ama bebeklerinizin dilinden anlamaya başladığınızda, ağlamalarının ne demek olduğunu çözdüğünüz de bu terbiye işine dönebilirsiniz.
Çok katı kurallar koymadan saatlere sadık kalmak, hem size zaman kazandırır hem de bebeklerinizin de düzenli hayata geçme şansı tanır. Yıkanma saatini muhakkak aynı tutun ve sonrasında mama-meme ile doyurup en uzun sürecek uykusuna akşam saatlerinde yatırın.
Biz ilk 3 ayımız içinde uykuyu hep sevdik. İlk 2 ay hep uyuma devresi zaten. Sakın bebeğinizin sabah kalkıp, işe gidecek edasıyla güne başlayacağını ve erkenden yatacağını sanmayın. Herşeyi keyiflerine göre yapmaya da bayılıyorlar. Ama olabildiğince koyduğunuz saatlere uymaya dikkat edin. Uyumaları demek, büyümeleri demek. 2.ayda gece-gündüz farkını ayırt edebilecekler. Ama her ögün sonrası biraz hareket-oyun zamanından sonra muhakkak uyusunlar. Gündüz ayık kalsın, akşam uyur mantığı bu genç bedenlerde çalışmıyor. İsterse gece de ayakta kalır, sabahta. Önemli olan, istedikleri kadar uyuyabilmeleri.
İkizleriniz mama bebekleri ise, saatlere sadık kalmanız daha rahat olacaktır, mama anne sütünden çok daha doyurucu olduğundan istediğiniz düzeni de kurabileceksiniz. (Sadece anne sütü ile besliyorsanız, hiçbir fikrim yok! Yanlış yönlendirme yapmayayım).
İlk 2 ay içinde anane, babanelerin,dedelerin kucaklarından düşmedikleri için kucakçı sıfatları alan bebeklerim, yeni yeni kendilerini uyutmaya başladı. Her zaman olmasa bile yatakta kendileri biraz oylanıp uyuyorlar. Nasıl mı oluyor? Mamasını veriyorsunuz, gazını iyice çıkarıyorsunuz, yorulana kadar oynatıyorsunuz, 2. esnemeden sonra yatağa bırakıyorsunuz. Özellikle akşam ise, loş ışık, sessiz ortam; en can alıcı olanı ise iyi geceler diledikten sonra siz de hiç konuşmamalısınız. Uyku zamanı olduğunu bilsin. Emzik ve yıkama yardımcı olabilir.
En güzel ritüel: alt değiştirme, yemek, alt değiştirme, gaz çıkarma, oyun ve uyku. Bu sıralamayı, yıkanma hariç, bozmamaya gayret ederseniz, zaman içinde siz de rahat edersiniz. Ben hep aynı saatlerde yatırmaya çalışıyorum. Her geçen gün daha uzun uyumaya devam ediyorlar. Hava güzel ise temiz hava alsınlar, uyku uyumalarında yardımcı oluyor.
İkizler birbirini uyandırmaya başladıysa ayrı yatırmanızda fayda var. Zaten bu aylarda yavaş yavaş bir yatağın içine sığmamaya başlıyorlar. Ayrı yatırsanız da oyun vakti birarada olsunlar!Bu dönemde bebeklerinizin ilgi alanlarını çözmeye başlamış olmanız gerek. Kitap, müzik, renkli cisimler, perdeler, tavan, ampüller, tv, ses çıkaran filler, parlak toplar...
Bebeğinizi rahatlatan illaki bir şeyler vardır, önemli olan bunu keşfetmeniz. Mesela siz kokulu mumlarla yapılan bir banyo veya masajtan sonra daha da rahatlayıp, uyuyorsanız, bebeklerinizin de illaki rahatlayıp uyuyabilecekleri bir takım işlemler vardır. Gözlemlemekten ve araştırmak bıkmayın. Her bebek aynı değildir. Kimisi daha önce canlanır, dikkat kesilir kimisi daha geç ve farklı... İkizlerinizin farklı karakterlerde olması muhtemeldir. Her iki bebeğinizi de aynı şeyi uygulamak zor olabilir. Farklı tercihlere sahiplerse, bunu anlamaya çalışın ve ona göre yaklaşın.

EMZİK meselesi
Yanlış bilgilerden kaçınmak için güvendiğiniz doktorunuza bu konuda danışın. Yine kendi durumumuzla ilgili bebeklerim zaten 1.aydan sonra normal biberona geçtikleri için 2 aydan itibaren de emzik kullanmaya başlamamda bir sorun olmadığını öğrendim. Sıra emziği nasıl onlara alıştıracağım sorusuna geldi. Malesef başta nefret etseler de zamanla emziklerine alışıyorlar. Bizimkiler meme fazla alamadığı için emme refleksini gidermeleri ve tatmin olmaları için emzik almaları şart oldu. Emrah yurtiçi yuırtdışı ne kadar farklı emzik türü varsa alıp getirdi. Sonunda ilk Dubaiden laf olsun diye aldığım avent’in emziklerini tercih ettiler.
Konu gelmişken, avent emzirme ile ilgili alet edevatta çok çok iyi. Biberonları, emzikleri, strelize aleti, disposable breast pads, mama kapları, sırt çantası, mama saklama kapları...
Emzik konusuna geri dönersek, kendinizi bebeğinizin yerine koyun, mesela karnınız acıktı canınız deli gibi iskender istiyor veya uyumaya çalışırken, biri gelip ağzınıza tuhaf birşey sokmaya çalışıyor. Ne kadar rahatsız olursanız, bebeklerde o kadar rahatsız oluyor. Fazla üstlerine gitmeden, denemelerle alıştırabilirsiniz. En güzeli kendini uyutmak için emzik kullanmaları! Buna alıştırmak için özel bir yöntem söyleyemeyeceğim ama genellikle bebeklerin tercihine kalmış bir durum!
Emziksiz de bebekler uyuyabilir... Olmazsa olmaz değil, üzülmeyin.
Zaten hiçbir şeye üzülmeyin ve her anın tadını çıkarmaya çalışın!
Lilypie Third Birthday tickers